Impressie Bovendeks

Het Bovendek

De boven- en buitenkant van het schip. Het schip beschikt over een ruime en gezellige zitkuip, waar iedereen makkelijk een plekje kan vinden. Hier bevind zich ook het ruime en prachtige houten ingangsluik, wat naar het dagverblijf leid.

In de zitkuip kunt u ook gemakkelijk blijven zitten als u liever toekijkt hoe de zeilen en touwen bediend worden. Ook beschikt het schip over een hoge en zeer veilige zee-railing, wat er voor zorgt dat u niet zomaar overboord kunt vallen. Er is heel veel ruimte op het zonnedek, en ook op het achterdek (waar het stuurwiel staat) is meer dan genoeg ruimte om met de schipper mee te kijken waar we heen gaan.

Tijdens SAIL Amsterdam 2015

Op de Bontekoe past gerust een hele schoolklas op het achterdek.

Zeilen

De Bontekoe is een tweemaster, met als ‘basistuig’ vier zeilen. Van achter naar voren: De bezaan, het grootzeil, de fok, en de kluiver.

Samen zijn deze zeilen 385 m2 groot. Maar als het niet zo hard waait, hebben we nog een grote verzameling bijzeilen, met illustere namen als waterzeilen, vliegende stagzeilen, genua, halfwinder, spinnaker en grote kluiver. Hiermee kunnen we het oppervlak vergroten tot zo’n 800 m2!

Alle zeilen worden met touwen omhoog getrokken, en met touwen ‘getrimmed’, gesteld naar de wind. In totaal heeft de Bontekoe zo’n 3 kilometer touwen door haar blokken en katrollen lopen.

Bekijk onze virtuele rondleiding!