Veel gestelde vragen

Is zeilervaring nodig om deel te nemen aan een tocht?

Er is geen zeilervaring vereist. U leert onder de begeleiding van de deskundige bemanning de fijne kneepjes van het zeilen.

 

Verwacht de bemanning hulp bij het zeilen?

Zeilen is een teamsport en dat is het leukste en gaat het beste met behulp van de gasten aan boord. Vooral bij het hijsen en strijken van de zeilen. Ook tijdens het zeilen zal de bemanning af en toe een beroep op u kunnen doen, maar niet als u aangeeft dat niet te kunnen. Natuurlijk is lang niet iedereen de hele dag in touw. Er blijft genoeg tijd over om lekker te luieren en optimaal te genieten. Er moet natuurlijk helemaal niets!

 

Wat is geschikte kleding voor aan boord?

Wij raden u aan met alle weersomstandigheden rekening te houden ( weeronline.nl of www.weer.nl ). Luchtige kleding om lekker te zonnen op het dek en warme kleding voor s’avonds en koudere dagen. Neem voor de zekerheid een regen- of zeilpak mee. Draag stevige schoenen (liefst met profielzolen), die houden uw voeten warm en droog. Laat uw pumps met naaldhakken of schoenen met leren zolen liever thuis.

 

Moet ik regenkleding meenemen?

Op de schepen zijn zeilpakken of regenkleding niet standaard aan boord. Het is in de meeste gevallen aan te raden kleding voor verschillende weersomstandigheden mee te nemen.

 

Mag er aan boord gerookt worden?

Ja, aan dek mag gerookt worden. Er mag benedendeks niet gerookt worden. Buiten, bovendeks mag dat wel met gebruikneming van de aanwezige asbakken.

 

Kan ik individueel boeken?

Ja, Bontekoe Reizen is juist gespecialiseerd in reizen voor mensen die alleen op vakantie willen.

 

Kan ik met meerdere personen boeken?

Dat kan, wij organiseren ook ‘individuele’ tochten, die u samen met iemand anders of ook alleen kunt boeken. De Bontekoe kan ook in zijn geheel gehuurd worden.

 

Hoeveel mensen kunnen er mee?

De Bontekoe is gekeurd tot het aangegeven aantal personen (28 voor overnachtingen, 45 voor dagtochten). Het is niet mogelijk om extra passagiers mee te nemen.

 

Catering?

Wij kunnen aan al uw wensen voldoen. Wij bieden u graag een voorstel op maat. Neem hiervoor contact met ons op: contact of info@bontekoe.com.

 

Ik heb een dieet, kan hier rekening mee worden gehouden?

Tot op zekere hoogte kunnen we rekening houden met diëten, dit heeft voornamelijk te maken omdat we koken met grote pannen of ovenschotels maken. Overleg dit vooraf met ons, en meld het aan boord ook nog even bij de kok.

 

Ik eet graag vegetarisch, kan dat?

Ja, dat kan. Zie hierboven bij ‘diëten’, maar vegetarisch is een stuk eenvoudiger om in de kombuis rekening mee te houden. Dat doen we dan ook graag, maar wel even van te voren doorgeven a.u.b.

 

Is meezeilen veilig?

De schepen worden door de scheepvaart inspectie periodiek aan alle keuringeisen onderworpen. Bij de bemanning is het er alles aan gelegen om u een veilige zeilreis te bezorgen. Dus: Ja!

 

Is het mogelijk om van tevoren de vaarroute te bepalen?

Natuurlijk kunt u altijd uw voorkeur voor een vaarprogramma bespreken met de schipper. De zeilroute is echter nooit helemaal vooruit te plannen. De weersomstandigheden en andere nautische factoren, zoals de stremming van een brug of sluis, maken het soms noodzakelijk om een alternatieve route te kiezen. Op de dag van vertrek stelt u samen met de schipper de uiteindelijke route vast. Wij doen natuurlijk ons uiterste best om een geplande zeiltocht te realiseren.

 

Kan ik zeeziek worden?

De kans daarop is niet groot, zeeziekte maken we zelden mee. De Bontekoe is een groot en breed schip, zodat het weinig last van deining heeft. Verder heeft de winddruk in de zeilen een remmend effect op slingeren.

 

Hoe voorkom ik zeeziekte?

Frisse lucht en zicht op de horizon zijn de beste remedies, blijf dus niet binnen. Kleed je warm aan en ga aan dek. Blijf geïnteresseerd in je omgeving en leid je aandacht af van zeeziekte, een goed gesprek of het sturen van het schip kan zeeziekte voorkomen. De schipper geeft graag het roer uit handen. Zorg dat je normaal gegeten hebt en blijf tijdens de reis ook regelmatig eten (biscuits). Drink niet teveel koffie, als u gevoelig bent voor zeeziekte.

 

Vaart het schip ook uit als het heel slecht weer is?

Alleen bij extreem slecht weer vaart het schip niet uit ( kijk op teleweer.nl of windguru.com ). Dit heeft te maken met de verzekeringsvoorwaarden. Tot windkracht 7 kunnen wij veilig uitvaren. Het komt echter zelden voor dat een schip aan de kade blijft. De wind is namelijk bijna nooit de hele dag kracht 7 of harder. Kijk ook even bij de Algemene Voorwaarden.

 

Zijn er speciale verzekeringen?

Wij bieden de mogelijkheid tot een verzekering, bijvoorbeeld een annulering- en een stormverzekering. Deze informatie sturen we bij het verzenden van een overeenkomst of boekingsbevestiging standaard mee.

 

Moet ik lakens, dekbedden en handdoeken meenemen?

Op de bedden liggen standaard een schoon laken en een kussen met sloop, en een opgemaakt dekbed!

 

Kunnen we zelf de kombuis gebruiken?

Bij de individuele reizen vaart er altijd een kok mee, die enige hulp in de keuken wel kan waarderen. Wordt de Bontekoe door een groep gehuurd, dan staat de kombuis tot uw beschikking.

 

Mogen we zelf bier en ander drinken meenemen?

In de bar van de Bontekoe staat een professionele biertap, in en naast de koelkast staan fris en wijn. U mag zelf tappen of een drankje pakken, dit wordt aan het einde van de reis afgerekend. Het is niet de bedoeling dat u zelf drank meeneemt.

Groepen kunnen bij ons bier per vat kopen, en mogen uiteraard wel zelf frisdrank en wijn meenemen.

 

Is er parkeergelegenheid in de haven?

In elke haven waar we vandaan vertrekken is parkeergelegenheid.

In Enkhuizen is er een grote parkeerplaats achter het NS-station, let wel op dat er geen spullen van waarde in de auto achterblijven.

 

Is het schip toegankelijk voor mindervalide passagiers?

De Bontekoe niet speciaal aangepast voor mindervaliden. Dat is door de authentieke bouw niet mogelijk. Er is b.v. geen plaats voor een rolstoellift. Neem vooral contact met ons op over de mogelijkheden. We kunnen er in ieder geval voor zorgen dat het schip ook voor de mindervalide mens goed toegankelijk is door een plekje aan de wal te reserveren.

 

Mag ons huisdier mee op de boot?

In overleg. De meeste dieren zijn het niet gewend schuin varen, en er zijn meer passagiers aan boord, die b.v. een allergie hebben.

 

Kan vanuit een andere haven gevaren worden?

Ja, er kan uit een andere haven gevaren worden. Dit moet wel in ons reisprogramma passen.

 

Is er muziek aan boord?

Bij de bar staat een goede radio met mp3 aansluiting, of een cd speler.

 

Overige vragen?

Staat uw vraag er niet bij? Bel of mail ons even.